Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Συγκέντρωση του Κινήματος στο Αγρίνιο


Παπανδρέου: 
Είχα δίκιο και για το
«λεφτά υπάρχουν» και 
για το δημοψήφισμα


Από την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση στο Αγρίνιο, ο Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε σε δύο θέσεις που του είχαν στοιχίσει ακριβά: Το «λεφτά υπάρχουν» και το δημοψήφισμα.
Επανέλαβε το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» επιμένοντας να δικαιωθεί αναδρομικά. Μάλιστα κατηγόρησε αορίστως το «κατεστημένο» ότι «γνώριζε και γνωρίζει πως λεφτά υπάρχουν».
Ενώ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που είχε προτείνει το 2011, υποστήριξε πως «με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών – και μια ξεκάθαρη θέση με το δημοψήφισμα που είχα προτείνει, σήμερα θα είχαμε περάσει προ πολλού τον κάβο».
Ο πρώην Πρωθυπουργός απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση σε όλους να σταματήσουν να τροφοδοτούν οποιαδήποτε συζήτηση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ο ιδρυτής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών τόνισε επικαλούμενος την εμπειρία του ως Πρωθυπουργού: «Καλώ τους πάντες να σταματήσουν να τροφοδοτούν συζήτηση εξόδου από το ευρώ. Οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερες από οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα» είπε με έμφαση.
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να γίνει «πατερίτσα της Δεξιάς» ούτε «ουραγός κανενός: ούτε της δεξιάς, ούτε της αριστερής συντήρησης». Εμφανίστηκε πρόθυμος για κυβερνητικές συνεργασίες αλλά με «ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο».
Κατηγόρησε την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά αλλά και την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για «παιχνίδια εξουσίας που δεν αφορούν κανέναν» και πως τα δίνουν όλα «για την προσωπική επιβίωση». Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος δεν μπορούν να τις κάνουν «ούτε αυτοί που είναι εξαιρετικοί μεταρρυθμιστές στα λόγια, αλλά κουρέλιασαν τις προοδευτικές αλλαγές 2009-2011, ούτε αυτοί που θέλουν να κυβερνήσουν στο όνομα της αριστεράς, αλλά έχουν αγκαλιάσει το ρουσφέτι και την πελατειακή λογική.
Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της ηγεσίας της αντιπολίτευσης. Οι μεν (σ.σ. η συγκυβέρνηση) αποκαλύφτηκαν στο Παρίσι. Αυτοί (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) αποκαλύφτηκαν στο Λονδίνο». Σχολιάζοντας το τσιτάτο Τσίπρα ότι «θα χορέψουν πεντοζάλη οι αγορές» ο Γ. Παπανδρέου είπε: «Μας λένε ότι θα χορέψουν οι αγορές. Λέτε; Ως πρωθυπουργός πρώτος εγώ έκανα κριτική στις αγορές. Το 2010 μπορούσα με μία απόφαση να δημιουργήσω μεγάλα προβλήματα στις αγορές και στην διεθνή οικονομία. Ποιο θα ήταν όμως το πρώτο θύμα μίας τέτοιας απόφασης; Δεν θα ήταν ούτε η Γερμανία, ούτε οι αγορές. Αλλά η Ελλάδα και ειδικότερα ο Έλληνας πολίτης» είπε με έμφαση. Και εξήγησε ότι «μια εθνική πολιτική δεν μπορεί να στηριχθεί σε ευχολόγια περί μιας αλλαγής στην ΕΕ, ούτε σε έωλες απειλές προς τις αγορές.Μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στην αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας στις αγορές και στην Ευρωζώνη» προειδοποιώντας πως «δεν είναι καθόλου ρόδινα τα πράγματα».

Οι 5 λόγοι που ίδρυσα κόμμα

Αναφερόμενος στην απόφαση του να ιδρύσει νέο κόμμα και απαντώντας στην κριτική περί διάσπασης, ισχυρίστηκε: «Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, μιλάνε για «διάσπαση». Εμείς μιλάμε για λύτρωση. Μιλάμε για δημιουργική ρήξη».
Επικαλέστηκε μάλιστα στελέχη ανά την Ελλάδα τα οποία «ζητούσαν κάτι επιτέλους να γίνει για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών της δημοκρατικής παράταξης».
Απαρίθμησε δε 5 λόγους για τους οποίους χρειάζεται ένα νέο Κίνημα τώρα.
Γιατί η χώρα, προκειμένου να πορευθεί με ασφάλεια στο μέλλον, χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της, χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος και σήμερα στερείται τέτοιας ηγεσίας.
Γιατί είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου.
Γιατί στη δημόσια ζωή της χώρας, είναι αναντικατάστατος ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δημοκρατών σοσιαλιστών.
Γιατί πρέπει να αποκαλύπτονται συνεχώς αλήθειες που πνίγηκαν κάτω από ένα πέπλο σιωπής και συνομωσιολογίας. «Αλήθειες που πόναγαν ένα κατεστημένο που δεν άντεχε αλλαγές για μια Ελλάδα ευνομούμενη και δίκαιη. Κατεστημένο που ήξερε και ξέρει ότι, λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν ήθελε και δεν θέλει ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και διαφανές»
Γιατί πρέπει να δώσουμε φωνή και δύναμη στους χιλιάδες πολίτες που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και σήμερα ασφυκτιούν, είτε γιατί είναι πολιτικά άστεγοι, είτε γιατί έχουν να επιλέξουν κόμματα και πολιτικές ηγεσίες που δεν τους εκφράζουν. .«Η φωνή τους θα είχε ακουστεί όταν εμείς προτείναμε δημοψήφισμα».
Επανέλαβε ότι αν είχε προσωπική ατζέντα θα βολευόταν «με την σιγουριά της επανεκλογής και την σίγουρη βουλευτική έδρα, με αντάλλαγμα την σιωπή σε μια επίπλαστη ενότητα που βύθιζε μια ολόκληρη την παράταξη στην ανυποληψία». Κάρφωσε μάλιστα και πρώην συντρόφους του από το ΠΑΣΟΚ ότι οι περισσότεροι «κατήγγειλαν τον αφανισμό στις μεταξύ μας συζητήσεις, αλλά δημοσίως σιωπούσαν». «Αν είχα προσωπική ατζέντα θα σιωπούσα, θα βολευόμουν. Επέλεξα για άλλη μια φορά το δύσκολο δρόμο να βάλω το κεφάλι μου στο ντορβά να αναλάβω πρωτοβουλία ρήξης με το κομματικό κατεστημένο. Αυτός ήμουν, αυτός είμαι, αυτός θα παραμείνω» είπε.

Η αυτοκριτική: Ανέχθηκα πολλά αλλά έμαθα πια

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε και αυτοκριτική. «Δεν προσποιήθηκα ποτέ τον αλάθητο. Ξέρω τα λάθη μου, έχω διδαχθεί απ' αυτά. Ως Πρωθυπουργός, μπροστά στην ανάγκη να μην διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και η πορεία της χώρας, «κατάπια» πολλά. Ανέχτηκα για καιρό συμπεριφορές που ήξερα ότι μας πληγώνουν. Ανέχτηκα στρογγυλέματα θέσεων και συμβιβασμούς. Περισσότερους από ό,τι έπρεπε. Μπορούσα να ήμουν πιο αποφασιστικός.
Αλλά πρόσθεσε: «Εμαθα από τα λάθη μου. Ομως δεν φυγομάχησα, δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια». Οπως είπε είναι έτοιμος να δεχθεί κάθε κριτική, αλλά αναρωτήθηκε: «Με τους πραγματικούς εμπρηστές της χώρας και της ελληνικής οικονομίας θα ασχοληθεί κανείς επιτέλους;» κάνοντας αναφορά στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009 την οποία χαρακτήρισε ως «πορεία προς το χάος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!