Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Ας πρόσεχαν έπαθαν όπως ο Κουβέλης...


Ούτε είκοσι οι εξωκομματικοί στους 430 υποψήφιους. Αναμένονται «διορθωτικές» κινήσεις από Τσίπρα στο επικρατείας. Απογοήτευση Λούκας Κατσέλη και απόρριψη των προτάσεων της Σοσιαλιστικής Τάσης. Μέσα μόνο Τζάκρη, Βουδούρης, Παραστατίδης

Κόμμα «ερμητικά κλειστό», υπό το φόβο μίας χαλαρής και μη συνεκτικής κοινοβουλευτικής ομάδας την επομένη των εκλογών, αποδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι το φαινόμενο «Γκερέκου» έπεσε στην πιο ακατάλληλη στιγμή για όσους ήθελαν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας θέση στα ψηφοδέλτιά του και στην ΚΟ του αύριο. Ο φόβος να φεύγουν οι βουλευτές του, μόλις αρχίσουν τα δύσκολα και να πηγαίνουν σε «άλλες πολιτείες» - βλέπε Γκερέκου, Βασίλη Οικονόμου και άλλα παραδείγματα σε άλλους πολιτικούς χώρους κλπ – ανάγκασε την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την πίεση και των τοπικών οργανώσεων να εγκρίνει ελάχιστα ανοίγματα σε συνεργαζόμενους. Εδικά δε να απορρίψει θεαματικά τη μαζική έλευση πασοκογενών.
Ουσιαστικά, με βάση τις αποφάσεις της ΚΕ που συνεδρίασε μέχρι χθες τα μεσάνυχτα, το 95% των θέσεων καταλαμβάνεται από στελέχη του κόμματος και μόνο οι υπόλοιπες δόθηκαν σε εκπροσώπους άλλων χώρων και κινήσεων, που συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν εξαιρεθούν μάλιστα οι Οικολόγοι Πράσινοι που έλαβαν περί τις 7-8 θέσεις, οι πασοκογενείς δεν ξεπερνούν συνολικά τους 10-12, ενώ έχει ενδιαφέρον εάν στις σημερινές διαβουλεύσεις της επιτροπής συγκρότησης ψηφοδελτίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα, για να συμπληρωθούν τα περίπου δέκα κενά που έμειναν στις λίστες δοθούν ορισμένες θέσεις σε εξωκομματικούς υποψηφίους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 25 προτάσεις που έκανε η Σοσιαλιστική Τάση των Κουρουμπλή – Μητρόπουλου, πέρασαν μόλις… δύο! Από τα δέκα με δεκαπέντε ονόματα που προωθούσε η Λούκα Κατσέλη εγκρίθηκε μόνο η πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης Βούλα Τεκτονίδου, αλλά είναι αβέβαιο εάν θα αποδεχθεί την υποψηφιότητα με τόση καχυποψία που υπάρχει ανάμεσα στους δύο χώρους – παρότι η ίδια η πρώην υπουργός και επικεφαλής της Κοινωνικής Συμφωνίας διαμήνυσε ότι η στήριξή της στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη.

Από την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά, πέρασε επίσης μόλις μία πρόταση από τις περίπου δέκα που κατατέθηκαν!

Η ηγετική ομάδα, που ήθελε περισσότερα ανοίγματα έφυγε δυσαρεστημένη τη νύχτα από τη συνεδρίαση, αν και επέλεξε να μην συγκρουστεί με τις οργανώσεις και την πλειονότητα των στελεχών του οργάνου που δεν επιθυμούσαν εξωκομματικούς υποψήφιους. Απομένει τώρα στον κ. Τσίπρα να δει τι θα γίνει με τα κενά που έμειναν στις λίστες των περιφερειών, αλλά κυρίως με το ψηφοδέλτιο επικρατείας, όπου ο μόνος κομματικός που θα έχει εκλόγιμη θέση είναι ο Πάνος Σκουρλέτης.

Από τους συνεργαζόμενους βουλευτές διασώθηκαν μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη στην Πέλλα, ο Θόδωρος Παραστατίδης στη Β’ Θεσσαλονίκης και ο Οδυσσέας Βουδούρης στη β’ Αθήνας. Κάποιοι εκτιμούν ότι ίσως ο κ. Τσίπρας προσπαθήσει να επαναφέρει σήμερα την περίπτωση της Ραχήλ Μακρή, αλλά δεν είναι διόλου βέβαιο θα τα καταφέρει ακόμη κι αν το επιδιώξει. Στις εκκρεμότητες είναι και η περίπτωση του οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα, που η προεδρική φρουρά δεν το θέλει ιδιαίτερα, αλλά επιμένει η αριστερή πτέρυγα. Αντιθέτως υποψήφιος θα είναι ο άλλος οικονομολόγος, ο Γιάννης Βαρουφάκης στη Β΄Αθήνας.

Εγκρίθηκε επίσης η υποψηφιότητα του Χάρρυ Κλυν στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Ο μεγάλος ανταγωνισμός θα είναι στην Β’ Αθήνας, όπου εκτός από τα ηχηρά ονόματα της σημερινής Βουλής (Δραγασάκης, Στρατούλης, Κουρουμπλής, Τσακαλώτος κ.α.) μπαίνουν στη λίστα ο Νίκος Παπάς, ο Νίκος Χουντής, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Οδ. Βουδούρης, η Αννέτα Καβαδία, ο Κώστας Ήσυχος, ο Γιάννης Τόλιος, η Σοφία Παπαδόγιαννη, ο Δημήτρης Τσουκαλάς και άλλοι.

Στη Α’ Αθήνας, πέρα από τους σημερινούς (Τσίπρας, Βούτσης, Κωνσταντοπούλου, Μπόλαρη), θα είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Νίκος Φίλης, η Δέσποινα Σπανού, ο Δημήτρης Μπελαντής κ.α.

Στην Α’ Πειραιά εκτός από τον Θοδωρή Δρίτσα, υποψήφιος θα είναι και ο Στάθης Λεωτσάκος, μέλος της πολιτικής γραμματείας και εκ των πλέον δραστήριων και έμπειρων στελεχών του κόμματος, ενώ στη Β’ Πειραιά εκτός του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Τζένης Βαμβακά, υποψήφιες θα είναι η Νίνα Κασσιμάτη και η Λία Φράγκου. Στη Λάρισα υποψήφια θα είναι η ηθοποιός Άννα Βαγενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!